yvonne-oostrom

Altijd verkouden, ontstekingen,
een droge, jeukende huid en vermoeid? De oorzaak hiervoor kan een wildgroei aan Candida zijn in je darmen. Candidacoach Yvonne Oostrom legt in een interview met Fibers uit hoe je veel verschillende lichamelijke klachten in een keer op kunt lossen.

Verstoppingen, ontstekingen, allergieën en schimmels
“Vanaf kinds af aan was ik altijd verkouden en hoestte veel. De huisarts zei dat ik bronchitis had, maar het werd een chronisch probleem en daarbij bleven zich klachten opstapelen: schimmels op de huid, ontstekingen.. Toen ik dertig was, leek het alsof mijn huid nog steeds in de puberteit zat: ik had ook daar ontstekingen. Mijn huid jeukte en ik had soms last van schimmels op allerlei plekken, onder meer vaginaal. Ook had ik last van allergieën, waaronder een bomen- en zonneallergie: ik hoefde maar even in de zon te zitten of mijn huid begon al geïrriteerd te raken. Ik had tandvleesproblemen, ook al poetste ik goed. Bij stemmingswisselingen kon ik mezelf soms niet onder controle houden en ik voelde me vaak mistig in mijn hoofd. Wanneer ik ging tennissen, kreeg ik vaak spierkrampen. Ook had ik een sterk schommelende bloedsuikerspiegel. Bij al die klachten hoorde ook een wisselende ontlasting.

De klachten bleven zich maar opstapelen en in 2008 werd ik heel ziek. Antibiotica sloeg niet aan en de huisarts zei dat ik astma had. De medicatie hiervoor zorgde ervoor dat ik alleen me alleen maar benauwder voelde. Een bloedonderzoek leverde niets op. Uiteindelijk gaf de KNO-arts aan dat ik een zware operatie moest ondergaan: de holtes in mijn neus vergroten. Ik zag er erg tegenop. Een kennis hoorde dit en vroeg of ik al naar een mesoloog was geweest. De mesoloog gaf aan dat ik Candida-wildgroei had in de darmen. Daar lag de oorzaak van alle klachten. Met een streng dieet kwam ik na al die jaren eindelijk van al mijn klachten af.”

Wat is een mesoloog?
Een mesoloog verbindt wetenschappelijk medische kennis met kennis uit de traditionele geneeswijzen. Klachten worden onderzocht door visceraal onderzoek te doen, een pols- en tongdiagnose te stellen volgens de traditionele Chinese geneeskunde en Ayurveda, acupunctuurpunten te meten met elektronische apparatuur en eventuele bloed- en urineonderzoeken te doen. Bij Yvonne stelde de mesoloog een candidabelasting in de darmen vast, waar alle klachten mee verbonden waren. “Ik wist niet wat ik hoorde. Ik wist eindelijk waar al die klachten vandaan kwamen, die ik eerst afzonderlijk probeerde te behandelen. Toen ik mijn levensstijl daarna aanpaste, verdwenen alle klachten. Een mesoloog zei ook tegen mij dat bij zelfs 80 procent van zijn patiënten de klachten uit de darmen voortkomen.”

Hoe werkt de Candida-infectie?
“Candida hoort als gist in het lichaam aanwezig te zijn, bijvoorbeeld in je mond, je vagina, je huid en in je darmen. Als dit wordt gevoed door voeding met veel suikers en/of een levensstijl met veel stress, transformeert dit gist tot een schimmelvorm. Het vormt ketens en witte draden die zich aan je darmwand hechten. Als de schimmel vervolgens door je darmwand dringt, nestelt het zich door het hele lichaam en ontstaan er steeds meer klachten. Het maakt bijvoorbeeld je slijmvliezen hyperactief, vandaar de holteverstoppingen die ik had.”

Wat is het verschil tussen Candida, een Lekkende Darm en PDS?
“Wanneer Candida uitgroeit tot schimmelvorm ontstaat er onbalans in darmflora. Verwaarloos je die, dan wordt het slijmvlies van de darmwand aangetast en ontstaan er kleine gaatjes waar ook afvalstoffen doorheen komen in plaats van enkel goede voedingsstoffen: een lekkende darm. Vervolgens moet de lever harder werken om alles te zuiveren en dat kost veel energie. Je krijgt een slechte spijsvertering, met een slechte opname van voedingsstoffen. Het Prikkelbare Darmsyndroom is een verzamelnaam die je als diagnose krijgt van artsen wanneer zij niet weten wat er aan de hand is in je darmen. Je krijgt dan te horen dat je moet oppassen met bepaalde voeding. ‘Leer er maar mee leven.’ Ik geloof dat wanneer je weet dat het Candida is, je dit echt wel op kunt lossen.”

De behandeling tegen Candida-wildgroei
“Een goede stap is om eerst onderzoek te laten doen bij een mesoloog, zodat je zeker weet wat de oorzaak is. Deze therapeut kan ook opmaken voor welke voedingsstoffen je gevoelig bent. Afhankelijk daarvan moet je je levensstijl veranderen: je voeding en je manier van werken en leven. Teveel stress zorgt bijvoorbeeld voor een negatieve invloed op je spijsvertering.

Het Candida-dieet
“Dit is voor veel mensen heel ingrijpend: vermijd suiker en suikervervangers. Je moet echt afkicken. Ook eet je geen gist. Verder gaat het echt om een individuele aanpak, want niet iedereen is overal gevoelig voor. Wacht eerst het onderzoek van de mesoloog af. Maak er een levensstijl van en val niet terug in je oude levensgewoonten, anders voed je de Candida opnieuw. Candida is een opportunist, hij wacht op de kans dat je hem de gelegenheid geeft.

Waarom horen we bijna nooit iets over een Candida-infectie?
“Het is ons aangeleerd om lekker te eten. Veel mensen voelen wel dat ze klachten hebben: 75 procent van de bevolking in Nederland heeft al vage klachten, wat voortkomt uit een onbalans in de darmflora. Toch weten velen niet hoe het anders kan omdat artsen niet erkennen/herkennen dat de klachten voortkomen uit darmproblemen of doordat zij niet weten hoe ze ermee om moeten gaan.”

Hoe wil jij anderen met Candidaklachten helpen?
“Ik werk samen met specialisten door het hele land. Zij doen de onderzoeken, ik help met praktische begeleiding als ‘Zacht Werken-coach’: minder doen, meer bereiken. Daardoor houd je energie over. Ik help mensen anders naar hun werk en leven te kijken door na te gaan waar hun energie weglekt en waar ze stress van krijgen. Daarnaast help ik natuurlijk met het dieet. Ik ben ooit begonnen in het onderwijs, had last van al die klachten en kreeg daarbij een burn-out. Toen ik ontdekte dat ik Candida had en mijn levensstijl had aangepast, schreef ik in 2012 een boek. Daarnaast gaf ik suikervrije kookworkshops. Ik kreeg veel vragen van mensen: ‘Hoe doe jij dat toch?’ Toen besloot ik een opleiding tot coach te volgen om mensen echt te kunnen helpen. Als ik hier zo mee worstelde, dan help ik anderen ook graag om eindelijk van hun problemen af te komen.”

Voor meer informatie over candida, de oplossingen en contact met Yvonne, kijk op www.candidacoach.nl.